Confrérie du Sabre d'Or Sverige

Grand Chapitre i England 2015

The 31st Grand Chapitre Britannique & Annual Spring Gala Ball

Den 10 april bjöds det på värdigt Grand Chapitre på ”Mandarin Oriental Hyde Park Hotel” i London.

Vi blev till slut 4 svenskar som anlände till hotellet strax före 1900 och anslöt oss till de övriga 202 gästerna som förväntansfulla inväntade ceremonien och efterföljande middag med dans.  Bland gästerna fanns även Ambassadören från Thailand, Erik Hallin, samt den regionansvarige för ”Asia Pacific”, Henry Widler. Jag vet att det fanns ett intresse från ett flertal från vår förening i Sverige att komma över till London men tyvärr var det rätt tidigt fullt och en diger väntelista. Jag tycker att vi skall försöka ta tillvara alla platser vi kan från Sverige, om någon anmält sig och sedan avbokar så är det bra om platserna kan erbjudas andra svenskar på väntelistan, hör av er till någon i Sverigestyrelsen så skickar vi ut förfrågan på mailen.

Vid entrén till balsalen sabrerades flaskorna till minglet av intresserade gäster som fick ”prova på” som en aptitretare inför ett eventuellt medlemskap och sedan serverades flaskorna av personalen.  Det var en bra idé som vi kanske skall ta efter så att vi inte i onödan öppnar flaskorna på traditionellt sätt. Inne i balsalen hittade vi till slut den brittiske Ambassadören, Gerard O`Shea och den brittiske Ambassadören Emeritus Julian White som glatt meddelade att dom ville att jag och Lars Carstens skulle delta i paraden in till ceremonien vilket vi självklart accepterade. Längre in fick vi också ett trevligt samtal med gästerna från Grand Conseil i Frankrike Maurice Vastine och Philippe Brugnon.

Det märktes att det var mycket folk för det var trångt runt baren och snittarna tog slut innan personalen hunnit halvvägs in i rummet, man fick inta en strategisk position och invänta brickorna och sedan smyga in lite snett på baren så att glasen kunde fyllas på. Strax före 2000 samlades den brittiska styrelsen med oss övriga som skulle ingå i paraden för påklädning, en snabb och något ostrukturerad instruktion och sedan påbörjades inmarschen ledd av en säckpipeblåsare.

Efter att folkmassan skingrats efterhand som vi tågade in startade sedan introniseringarna, nio Chevalier-Sabreurs, nio Officiers, tre Commandeurs och två Grand Commandeurs avverkades i rask följd under vilda hurrarop. Det var dock svårt att se vad som hände framme vid scenen och sorlet som aldrig ville lägga sig gjorde det även svårt att höra vad som sades vid dubbningarna och presentationen av de som skulle introniseras.

Extra roligt var det att Lars Carstens erbjöds av Grand Conseil att bli Commendeur för sin långa och trogna tjänst som Ambassadör för Sverige. Lars har fått erbjudandet för ett tag sedan men han kunde inte närvara i Frankrike i november förra året, nu passade det bra att kombinera med ett Londonbesök och Lars höll fanan i topp när han från handen sabrerade en Jeroboam (3 liter/4 flaskor) på första försöket med ett perfekt snitt, heja Sverige!

Kvällens gladaste sabrering stod brittiskan Dominique Largeron för när hon på första försöket sabrerade en Methuselah (6 liter/8 flaskor) från bordet, ni ser bilderna på hennes sabrering nedan. Det som inte går att återge är den krigsdans hon uppvisade vilt viftandes med sabeln till allas förtjusning. Hon var nästan tårögd när hon sedan dubbades till Grand Commendeur av Maurice och Philippe.

Efter introniseringarna var det utmarsch och därefter bildade samtliga deltagare i processionen sabelhäck utanför matsalen och alla gästerna tågade in under tonerna från en säckpipa, det var en mycket trevlig avslutning och för en som älskar säckpipa så var det ståpäls.

Efter ett snabbt byte av kläder så var även jag och Lars på plats vid ”Sverigebordet” och vi fick till vår ära också den brittiske Ambassadören vid vårt bord. När förrätten skull serveras så skulle det serveras champagne, det visade sig då att man bara fått hälften av den beställda champagnen till hotellet så panik utbröt och de törstande britterna började högljutt protestera, ungefär som i det brittiska parlamentet. Julian, som gammal officer, fattade då ett snabbt beslut att plundra sin egen vinkällare, (han bodde uppenbarligen nära) så efter 15 minuters väntan serverades det både rosa champagne och en årgångschampagne, så fel det blev men ack så gott, där sprack nog också budgeten? Efter middagen vidtog dans till liveband och det var verkligen högtryck i salen låååångt in på småtimmarna.

Vad blev då slutbetyget? Vi behöver definitivt inte skämmas för våra arrangemang, det var stundtals lite kaotiskt och oorganiserat men, sammantaget hade vi väldigt trevligt bland väldigt trevliga champagnevänner och vi gör gärna om det. Vi kan ta en och annan idé från britterna med oss hem till Sverige annars tror jag dom har en del att lära från oss i Sverige.

Om ni nu tycker att detta låter spännande så kan jag informera er om att britternas andra grand Chapitre 2015, ”Chapitre & Autumn Gala Dinner” genomförs 16 oktober på Connaught Hotel,  Mayfair. Ringa in det i almanckan och håll ögonen öppna så skall jag se till att det distribueras ut en inbjudan så kan vi skapa ett riktigt Sverigebord. Men innan dess så ses vi alla i Stockholm den 23 maj.

 

Vid pennan, eder Ambassadör, Mats Danielsson