Confrérie du Sabre d'Or Sverige

2017-11-11 Champagneprovning

Under en riktigt regnruskig höstdag träffades 32 entusiastiska champagneälskare i Linköping för champagneprovning på Cavarosas vinkällare. Intresset var stor och ganska snabbt var provningen fullbokad. Provningen inleddes med att Connétable Pelle hälsade alla välkomna och inledde sabrering av provningens första flaskor.

Simon och Jocke häller upp champagnen till nästa provning

Vår egen champagneentusiast Simon Helmér inledde provningen och presenterade dess upplägg med ett kombinerat fråge och provningsformulär. Upplägget var att prova mouserande viner mot champagne samt champagne av varierenade ålder mot varandra för att känna på deras olika karaktärer och smaker. När ”lunchen” avslutades hade vi provat fem champagner, en cava, en prosecco och en crémant.

Peter Lannesand, gäst och medarrangör, bidrog med sin kunskap om viner och champagne under eftermiddagen. Peter driver sedan 2007 Cavarosa. De har vinkällare i Linköping (två) och Västervik där man har möjlighet att lagra viner under perfekta förhållanden samt en webshop där man kan handla viner. Cavarosa anordnar även kurser och provningar under professionell ledning.

Simon´s rosteri och bageri provningens mat, som bestod av en kycklingwrap samt en citrontarte med mjuk maräng (till vilken vi provade en sötare rosé champagne samt en torrare crémant de bourgogne).

Champagneprovningens utvalda champagner bestod av:
Champagne José Dhondt
Durant Brut Nature Gran Reserva 2011
Champagne Palmer & Co Vintage Brut – 2009
Champagne Palmer & Co Brut reserve
Champagne Lanson Gold Label Brut Vintage 2008
Champagne Michel Arould – Brut reserve Grand Cru (Magnum)
Castelforte Extra Dry
Louis Bouillot – Rosé Brut
Champagne Lacourte-Godbillon – Sec Premier Cru – Pinot noir Rosé

För mer information besök hemsida och webshop:
www.cavarosa.se och
www.simonsrosteribageri.se

 • IMG_0030
  IMG_2618
 • IMG_7197
  IMG_1663
 • IMG_0034
  IMG_7199
 • IMG_0033
  IMG_7205